10 symptomen waarvan je darmen de oorzaak kunnen zijn

Darmen

Auteur: Jorien Strik

en die je nog niet kende

In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen met darmproblemen: buikpijn, diarree, obstipatie. Maar wist je dat héél veel andere klachten ook met je darmen te maken kunnen hebben?

Ik noem hier de 10 belangrijkste klachten:

  1. Vermoeidheid. Als je darmen je voeding niet goed opnemen, ontstaat er een tekort aan voedingsstoffen in het lichaam; daar kun je heel moe van worden.
  2. Vaak ziek zijn. 70 % van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen. Als die verzwakt zijn, b.v. door een antibioticakuur, kan het steeds weer mis gaan.
  3. Allergieën. Vaak wordt de darmwand te doorlaatbaar, we noemen dit een “lekkende darm”. Allerlei nog niet goed afgebroken stoffen kunnen in je bloed komen en een allergische reactie veroorzaken.
  4. Somberheid. In je darmen wordt het stofje serotonine gemaakt, waardoor je je  vrolijk en opgewekt voelt. Als je darm hier te weinig van produceert, kun je neerslachtig en somber worden.
  5. Slecht slapen. Serotonine zorgt voor een goede aanmaak van melatonine, ons slaaphormoon. Als hier te weinig van geproduceerd wordt, kom je moeilijk in slaap of wordt je ’s nachts vaak wakker.
  6. Onbedwingbare behoefte aan suiker. De serotonineproductie wordt gestimuleerd door suiker- en koolhydraatrijke voeding. Je voelt je dan even beter, dit is echter maar van korte duur!
  7. Kort lontje. Ook dit heeft te maken met te weinig aanmaak van serotonine.
  8. Eczeem. Doordat je darmen de afvalstoffen niet goed kwijt kunnen raken, probeert je lichaam het afval te lozen via de huid. Huidklachten zijn het gevolg.
  9. Astma. Als je afvalstoffen niet via je darmen of je huid het lichaam kunnen verlaten, gaat je lichaam het via je longen proberen.
  10. Voetschimmel. Als je darmen te doorlaatbaar zijn, komen ook schimmels en parasieten makkelijker je lichaam binnen. Die kunnen zich overal vestigen, b.v. in je teennagels.