Pompoensoep van Jorien

Voeding, Gezonde recepten

Auteur: Jorien Strik

Ingrediënten:

  • 1.2 kg pompoen, schoongemaakt gewogen
  • 2 liter water
  • 4 groentebouillontabletten (zonder E621/glutamaat)
  • flinke ui,teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel kerrie
  • kruiden (b.v. majoraan, tijm,peterselie,selderie)
  • stukje prei, kontje citroen
  • bosje bosuitjes, in ringetjes
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • evt. een flinke hand gesneden soepgroente
  • ½ tot 1 eetlepel Thaise rode currypasta (achterwege laten als je niet van scherp houdt of minder nemen!)
  • zout/peper naar smaak

Hierbij mijn pompoensoep. Sla meteen wat pompoenen in voor de winter, ze zijn in de herfst overal langs de weg te koop en vele maanden houdbaar als je ze vorstvrij en droog bewaart. De Hokkaido pompoen vind ik zelf het lekkerst, heel vol van smaak:

Hokkaido pompoen
Hokkaido pompoen

Maar ook butternut is heerlijk, wat romiger en geel van kleur ipv oranje.

Butternut pompoen
Butternut pompoen

Bereiding:

Pompoen schoonmaken en in blokken snijden. Pas op je vingers!!! Ui goudbruin bakken in olie; kerrie en knoflook op het laatst even meebakken. Daarna pompoenblokken kort mee bakken.  Water op de pompoen gieten, bouillontabletten erbij en kruiden, prei en citroen toevoegen. Dit aan de kook brengen en zachtjes laten koken tot de pompoen zacht is ( vaak is 10 min al genoeg). Citroen, prei en kruiden verwijderen en alles pureren met een staafmixer of in de blender. Paprika, bosuitjes (en evt. soepgroente) toevoegen en een paar minuten laten meekoken. De niet-vegetariërs kunnen nog uitgebakken spekjes toevoegen.

Tot slot de soep afmaken met rode currypasta en zout/peper naar smaak.

Tip:

Extra feestelijk wordt de pompoensoep wanneer deze geserveerd wordt in een flinke uitgeholde pompoen. Hiervoor een “deksel” van de pompoen afsnijden en uithollen met een bolletjestang. Iets meer werk, maar wel erg leuk!