Reinigende tomatensoep

Ingrediënten:

  • 1 flinke ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel kokosolie
  • gemalen gember, kurkuma
  • 1 liter water
  • 4 biologische kruidenbouillonblokjes
  • 2 zoete aardappelen, in stukjes gesneden
  • 1 flinke bos brandneteltoppen (of een ander gezond groen kruid) (Plukken met een tuinhandschoen en ze in heet water schoonwassen, na verhitting zijn de prikkels eruit.)
  • 1 liter biologische tomatensaus
  • 2 eieren
  • peper, zout, shoyu naar eigen smaak

De zoete aardappelen, uien en knoflook vormen een prachtige bron van inuline. Deze stof helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren en zorgt dat onze goede darmbacteriën kunnen gedijen.

Bereiding

Ui en knoflook fruiten in kokosolie. Vervolgens de gember en de kurkuma erbij doen en daarna het water en de bouillonblokjes. Aan de kook brengen, de zoete aardappelen toevoegen en gaar laten koken. Dan de brandneteltoppen even mee laten koken. Tegen de kook aanhouden, de twee rauwe eieren erdoor doen en heel kort pureren met de staafmixer. Vervolgens de tomatensaus erdoor mengen. Niet meer laten koken. Even proeven en wellicht nog aanvullen met wat gember, kurkuma, peper en zout of shoyu.

Wil je de soep meerdere keren opwarmen, dan kun je de brandnetels beter apart koken, ze pureren en in de koelkast bewaren. De volgende dagen kun je dan telkens een kleine eetlepel in je portie soep doen (zie bijlage Wetenswaardigheden bij ‘nitriet’). Maar uiteraard kun je ook voor een ander groen kruid kiezen. Dragon bijvoorbeeld is ook lekker in deze soep.